palazzo

palazzo
Verona - streetsight

vrijdag 5 februari 2016

zomaar: Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug - wandelen

Wandelroute ‘Wallenburg’ in Austerlitz –  6 km.
route wallenburg panoramaPrachtige wandelroute over het landgoed Wallenburg dat hoort bij de Boswachterij Austerlitz, een gemengd natuurgebied met bos, kleine heideveldjes, oude beukenlanen en herinneringen aan de Franse tijd.
De wandelroute staat met W4 aangegeven op onze kaart van het Nationaal Park.
Boswachterij AusterlitzDe Boswachterij Austerlitz is een gebied met een bijzondere geschiedenis. Rond 1800 was hier een enorme heidevlakte. De Franse troepen kozen die in 1804 als legerplaats. En om de tijd te doden werd een aarden piramide gebouwd als gedenkteken voor Napoleon. Rond die nederzetting is het huidige dorp Austerlitz ontstaan.  De heidevlakte heeft plaatsgemaakt voor een 150 jaar oud bos met grove dennen, lariksen, douglassparren, fijnsparren, berken, eiken en beuken, waar reeën en roofvogels zich prima thuis voelen. Boswachterij Austerlitz ontstond in 1939 toen Staatsbosbeheer de landgoederen Wallenburg en Austerlitz aankocht.
Landgoed WallenbergLandgoed Wallenburg ligt ten zuiden van het militair oefenterrein Leusderheide. Het is genoemd naar de hofstede Wallenburg, gebouwd in het jaar 1797, door de gevluchte hugenoot Jean Marie D’Amblé. Hij had zijn hofstede deze naam gegeven vanwege het dichtbij gelegen Soesterberg en de door hem opgeworpen aarden wallen rondom deze hofstede; dit in verband met de zandverstuivingen. Ook had hij een 14 meter diepe put uitgegraven. Deze Put van Wallenburg is nog het enige overblijfsel van dit landgoed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten